Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Istoric – Comuna Coarnele Caprei

Istoric

Comuna Coarnele Caprei este asezata in partea de Nord a judetului Iasi, la cca. 60km fata de municipiul Iasi, cuprinzand alaturi de centrul Comunei, satele Arama si Petrosica.
Teritoriul Comunei se invecineaza la Nord cu localitatile Scobinti si Plugari, la Est cu Fantanele si Focuri, la Sud cu Belcesti si la Vest cu Cotnari si Ceplenita.

Satele componente au fost constituite in anii 1879 si 1921prin improprietarirea insurateilor si a populatiei aduse din Bucovina si subcarpati, indeosebi din localitatile Draguseni, Dolhasca, Dolhesti, Heci, Lespezi, Siretel, Boroaia si Ciumulesti. Initial au fost localizati aici 404 colonisti, improprietarirea facindu-se pe mosia Belcesti, proprietate pana la secularizarea averilor manastiresti a Manastirii Neamt. Ridicarea topografica si sistematizarea localitatii a fost realizata in anul 1880 de catre inginerul Gheorghe Palade.
la intemeiere, satul de centru a fost numit „Protopop”, denumire generata de activitatea calugarilor, care inainte de secularizarea averilor manastiresti si improprietarire, administrau mosia efectuind si serviciile religioase, unu dintre calugari avand gradul de protopop. Ulterior, satul a fost numit Coarnele Caprei – dupa denumirea padurii amplasate la nordul satului.
Satul Arama a rezultat din slugile care lucrau pe mosie dupa secularizare. Numele satului provine, fie de la un locuitor numit Arama care a construit in zona un iaz, fie dupa o legenda potrivit careia intr-un an ploios, unul dintre sateni, ceva mai bogat, si-a construit o platforma din tabla de cupru unde si-a treierat graul cu caii.
Satul Petrosica, amplasat la cca. 5km vest de Coarnele Caprei, pe „drumul postal”, a luat fiinta in urma improprietaririi din anul 1921. Denumirea acestuia provine de la piatra cioplita tip obelisc care infrumuseteaza ciusmeaua din centrul satului.
Intre anii 1879 si 1903 satele au facut parte din Comuna Belcesti.
Intre anii 1903 si 1907 Coarnele Caprei devine iarasi centru de Comuna cuprinzand si satele Fantanele si Focuri, iar intre 1907 si 1910, centrul de Comuna se muta la Fantanele.
Intre anii 1910 si 1931 devine iarasi centru de Comuna. Intre 1931 si 1932 trece drept sat al comunei Belcesti.
Dupa 1932 Coarnele Caprei devine iarasi centru de Comuna, alcatuire care se mentine pana in prezent.

Din punct de vedere etnic, populatia Comunei este in proportie de 99% crestin-ortodoxa, iar un numar de 5-6 familii a fost atras intr-o secta protestanta, dar care nu genereaza probleme in viata localitatii. populatia Coarnele Caprei, analizata pe termen lung, inregistreaza o continua scadere.

Satele componente ale comunei Coarnele Carei au fost constituite in anul 1879 si 1921 prin improprietarirea insurateilor si a populatiei aduse din Draguseni, Farasti, Oniceni, Brusturi, Tatarusi, Dolhasca, heci, Boroaia si Ciumulesti.
Initial sau localizat aici 404 colonisti, improprietarirera facandu-se pe mosia Belcesti proprietate pana la secularizarea averilor manastiresti a Manastirii Neamt.
La intemeiere satul de centru a fost numit protopop, denumire generata de activitatea calugarilor care administrau mosia efectuand si servicii religioase, unul din calugari avand gradul de protopop. Ulterior satil a fost numit Coarnele Caprei.
Satul Arama a rezultat tot datorita slugilor care lucrau pe mosie. Numele satului provine, fie de la un locuitor numit Arama, fie dupa o legenda potrivit careia intr-un an mai polios unul din sateni, cema mai bogat, si-a construit o platforma din tabla de cupru unde si-a treierat graul cu caii.
Satul Petrosica, amplasat la 5 km V de Coarnele Caprei pe drumul postal a luat fiinta in urma improprietarii din anul 1921. Denumirea acestuia provine de la piatra cioplita tip obelisc care infrumuseteaza ciusmeaua din centrul satului.
Intre anii 1879-1903 satele componente au facut parte din Comuna Belcesti, dupa care in 1903-1907 devine iarasi centru de comuna cuprinzand satele Fantanele si Focuri. Intre anii 1907 si 1910 centru de comuna se muta la Fantanele.
Intre 1910-1931 devine iarasi centru der comuna. Intre anii 1931 si 1932 trece drept sat al comunei Belcesti. Abia dupa 1932 Coarnele Caprei devine iarasi centru de comuna, alcatuire care se mentine si in prezent.